Vi äter allt mer kött och vi äter ute väldigt mycket, och vi vill nog också säga att vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Men tyvärr är det här en ekvation som inte går ihop, för vi kan nämligen inte vara riktigt säkra på vad vi stoppar i oss när vi äter ute.
Fundera över det här, om du går ut och äter och beställer in en klassisk rätt som biff med bearnaisesås och klyftpotatis. Vad tror du då att du får på tallriken? I önskevärlden så får du en bit svenskt kött, såsen har någon stått i köket och med frenetisk styrka vispat ihop och klyftpotatisen är också svensk, som har skurits upp och friterats på plats i köket. Men sanningen är att du inte alls kan räkna med att det är på det viset. Köttet kan komma från andra sidan jorden och vara utfyllt med vatten och tillsatser för att bli mörare och tyngre, såsen kan mycket väl komma från en pulverblandning proppfull med smakförstärkare och aromer och knappt en tillstymmelse till vanligt smör, ägg och dragon, och har du riktig otur så är inte ens potatisen fixad på plats, utan den kommer som helfabrikat, fryst och färdig att bara slänga ner i fritösen som innehåller taskig olja. Inte så kul eller hur? Och det kan vara väldigt svårt att som konsument ifrågasätta maten, många skulle inte alls kunna tänka sig att fråga vart köttet kommer ifrån eller om såsen är hemlagad. Men kanske måste vi bli mer modiga och våga ifrågasätta maten som vi äter på krigen, oavsett om det är det lokala gatuköket eller stans bästa finkrog vi äter på? Fusket är ständigt närvarande i alla led, vilket man får en tydlig bild av om man läser den nyutkomna boken Saltad Nota som är skriven av Mats-Eric Nilsson, matskribent och författare till böckerna Den Hemlige Kocken och Äkta Vara, som fick oss att kritiskt vända på förpackningarna i livsmedelshandeln för att se vad saker och ting egentligen innehöll. Men den möjligheten har vi inte när vi äter ute.
Det finns dock en del saker du som konsument och besökare på restaurangen kan göra för att öka chanserna för att du får så äkta mat som möjligt på tallriken och kan undvika de värsta lurendrejerierna.
- Bra kött är inte billigt. Om den entrecôte du beställer kostar under 300 kronor kan du nog räkna med att det inte är en lysande köttbit. Förstå att kvalitet när det gäller kött kostar.
- Välj en restaurang som har en kort meny som byts ut ofta, det ökar chansen för att de faktiskt lagar maten på plats och inte har en massa halvfabrikat de tinar och serverar dig vid beställning.
- Våga fråga, och ställ frågan rätt! Fråga ”Vart kommer pajskalet ifrån?” i stället för att fråga ”Är pajen hemgjord?”, det ökar chansen för att du får ett ärligt svar.
- Om en billig maträtt sägs innehålla en dyr ingrediens, som tryffelolja eller löjrom, då kan du vara nästan säker på att det är en fejkad tillsats och inte den äkta varan.
Genom att vara medveten och ha huvudet med sig i spelet kan du öka dina chanser för att bli serverad bra mat. Och på en riktigt bra köttkrog kan du alltid be om att få titta på köttbiten innan den tillagas, då kan du enkelt se och känna på lukten om det är en färsk och fin köttbit. Våga vägra bli lurad!