Vi äter allt mer kött, inte bara i Sverige utan i världen i stort. Det är lättare än någonsin att köpa en bit billigt kött, exempelvis dansk fläskfilé. Samtidigt växer medvetenheten om att kött på många sätt är problematisk mat: den industriella köttproduktionen får stora konsekvenser för miljön, och orsakar ett gigantiskt lidande för djuren.
Den som vill äta mer etiskt och miljövänligt, och samtidigt fortsätta att äta kött, kan välja att köpa kött som har fötts upp i närheten, på en mindre gård där djuren behandlats humant. Problemet är att sådant kött är dyrare än det som man köper billigt på snabbköpet. Hur gör man för att inte ruinera sig på kött?
Inspiration
Lösningen kan vara att ta till vara på hela djuret, något som vi traditionellt sett har varit ganska bra på i Sverige. Men under 1900-talet minskade intresset för grisfötter, oxsvans, tunga, bräss m.m. Men som alla trender kom det en motreaktion, och idag är intresset större än någonsin för de delar av djuret som tidigare har gått förlorade. Inälvsmaten ingick tidigare i såväl vardags- som festmaten i Skandinavien, och vissa rätter, som den norska julrätten smalahove, har gått från att vara fattigmansmat till att betraktas som delikatesser.
Ju fler delar av djuret som tas tillvara, desto färre djur behöver födas upp. Dessutom är många inälvor än så länge billigare än många andra köttbitar, vilket gör att man förutom att vara mer miljövänlig också sparar pengar. Den som vill prova på att äta mer inälvor kan börja med att läsa kokböcker från 50-talet eller tidigare, då det var vanligare att äta olika typer av inre organ. Det går även att fråga om råd i charkdisken eller köttaffären, eller i butiker som säljer matvaror från Östeuropa och Asien. I länder som Polen, Rumänien och Kina står inälvor ofta på menyn, så med inspiration från dessa kök är det inte särskilt svårt att äta mat som gagnar både plånboken och klimatet.