Något av det absolut viktigaste på en restaurang är att man håller en mycket god hygien. Det gäller naturligtvis både ute i själva restaurangen och inne i köket, och det måste vara rent och hygieniskt hela vägen och inte bara på ytan. Du kan servera hur fint kött som helst, vinet kan vara 20 år gammalt och potatisen handskalad av Per Moberg, är det inte rent på tallriken eller skärbrädan spelar det ingen roll. En restaurang med dålig hygien kommer garanterat vara tvungen att stänga förr eller senare, antingen efter att ett flertal gäster blivit sjuka eller matförgiftade eller också efter att en livsmedelsinspektör gjort ett besök på restaurangen. Om ägarna skärper till sig kan de naturligtvis öppna igen, men så länge hygienen inte är vad den borde vara kan de inte fortsätta att laga och servera mat.
Rena knivar och rent vatten
Samtidigt som det är viktigt med rena ytor och bakteriefria verktyg i köket är det en annan sak som är av största betydelse på en restaurang: nämligen att vattnet är rent och i nivå med standarden SS EN 1717. Det finns något som kallas för återströmningsskydd, eller backventil. Detta är ett begrepp som innefattar utrustning för att minimera risken för förorenat vatten genom bakåtströmning, vilket påverkar kvaliteten på dricksvattnet. Det är ett krav från Boverket, den myndighet som ansvarar för utformningen av fastighetsinstallationer, att fastigheter som är anslutna till kommunala vattenledningar ska ha ett återströmningsskydd. Detta för att skydda dricksvattnet från bakterier, kemikalier och andra föroreningar. Det finns ett flertal exempel på krogar som serverat undermåligt dricksvatten, och som slarvat med hygienrutiner samt att plocka isär och rengöra munstycken och slangar. Så om du funderar på att öppna en egen restaurang, eller om du kanske redan gör det – se till att hygienen är av toppklass, det är grunden för hela din verksamhet och ett måste för att du ska kunna fortsätta servera dina kunder en härlig matupplevelse.