De nordiska länderna har de senaste åren fått nytt kulinariskt självförtroende. Men det är en bit kvar innan Stockholm har lika många Michelin-stjärnor som exempelvis den lilla byn Baiersbronn i Tyskland, som har sju stjärnor.
Stockholm fick nyligen besök av Michael Ellis från Guide Michelin, som presenterade vilka restauranger som får stjärnor i årets upplaga av den franska däcktillverkarens röda lilla bok.
Oaxen Krog fick sin första stjärna, efter bara tio månaders öppethållande.
Operakällaren fick tillbaka den stjärna de förlorade för fyra år sedan.
Bhoga i Göteborg fick sin första stjärna.
Däremot fick varken Mathias Dahlgren, Frantzén (f.d. Frantzén/Lindeberg) eller Noma i Köpenhamn någon tredje stjärna, vilket många annars tycker hade varit på tiden. Vissa spekulerar i om Guide Michelins bedömare är hårdare mot nordiska restauranger än mot franska eller tyska. Totalt finns det idag 44 Michelinstjärnor i Skandinavien. Allra flest stjärnor har Frankrike, men även Japan kommer starkt.
Michelin-klass hemma
För att besöka en Michelin-belönad restaurang bör man vara ganska stadd vid kassa. De stjärnmärkta restaurangerna i Skandinavien ligger alla i den högre prisklassen (i en del andra länder ser det något annorlunda ut).
Det går dock att få riktigt bra mat, i samma klass, till ett betydligt lägre pris. Lösningen är knappast kärnfysik: det handlar om att laga maten själv. För att göra riktigt bra mat behövs egentligen bara riktigt bra råvaror, och dito utrustning. Samt en hel del övning. Lär dig mer om råvaror genom att fråga personal i mataffärer, och handla i saluhallen eller på bondens marknad om det finns någon sådan där du bor. Om det inte gör det, googla efter bondgårdar och odlare i din närhet, kontakta dem och fråga om du kan köpa produkter direkt från dem.
När det gäller utrustning går det också att ta hjälp av internet. Lösningen heter Kitchify. De har inget med kitsch att göra, utan säljer professionella köksredskap på nätet. Exempelvis hittar du äggsepareraren, som du ser på bilden nedan, hos dem.