Picknick!

Det är vår! I alla fall nästan. Mars har kommit, och den tog med sig solen. Äntligen har man en anledning att ta på sig snygga solglasögon, man behöver inte längre ha den tjockaste av jackor och vinterkängorna kan bytas ut mot vanliga skinnskor. Det är fantastiskt, verkligen – och det blir bara bättre. Nu är det inte långt kvar tills man återigen kan vistas utomhus utan att frysa ihjäl. Ett av de första vårtecknen är att man ser att folk börjar utnyttja uteserveringen på nytt. Trots att det fortfarande är kallt, slår man sig ner och kisar medan man dricker en kaffe. Man njuter verkligen, och det är nog unikt med att bo i Skandinavien. Eftersom mörker och kyla är på besök så ofta är det verkligen speciellt när det vänder. Än är det nog fortfarande för kallt, men om en månad kan det nog gå bra att ta sig ut till parkerna för att njuta av den nyanlända värmen. Då börjar picknicksäsongen, och den sträcker sig ut över hela sommaren. Men vad ska man äta då? Vad ska man ta med sig? Just för att fira vårens besök, kommer här ett läckert picknicksrecept. Och drickan till? Självklart rosévin. För smidiga vinbeställningar kan du beställa hem ditt vin från nätet, då finns det redo att fram när solen hälsar på.

Eftersom picknickmaten ska förflyttas är det viktigt att den är enkel att ta med sig, och det bästa är faktiskt att laga till maten hemma. Men om man gör kött kan en förbereda allting i hemmet, och sedan grilla på antingen en engångsgrill eller om det finns en större grill i närheten av parken. Nu då, till receptet. Vi ska laga fyllda biffar och rucolasallad med parmesan.

Till salladen behöver du: 1 ask rucolasallad, 6 stycken marinerade och soltorkade tomater, 3 färska fikon, 50 gram hyvlad parmesanost.
Till dressingen behöver du: 5 msk olivolja, 2 msk balsamvinäger, salt och peppar
Samt: 1 kruka röd basilika till garnering.

Gör så här:

Blanda salladsingredienserna, vispa samman dressingen, häll den över salladen och garnera med basilikan.

Nu till köttet. Som sagt, förbered allting hemma så att du bara behöver grilla dem på plats.

Fyllda biffar

Du behöver: 5 rejäla biffar av utskuren oxfilé, balsamvinäger, olivolja, soja, 2 vitlöksklyftor, soltorkade tomater, basilika, 100 gram Chevré samt salt och peppar.

Gör så här:

  • Blanda ingredienserna till marinaden (balsamvinäger, olivolja, soja, vitlök, salt och peppar) och häll sedan marinaden i en plastpåse och lägg i köttet i påsen.
  • Låt det marinera ihop tillsammans i kylskåp i några timmar, eller över natten. Vänd köttet då och då.
  • Finhacka tomater och basilika. Blanda ihop med osten och smaka av med salt och peppar. Detta kommer att bli fyllningen till biffarna.
  • Skär ett snitt på varje köttbit och öppna upp så att det blir en ficka vid sidan. Stoppa i fyllningen i köttet.
  • Grilla köttet i fem minuter på vardera sida för medium och cirka 8 minuter för

Servera – och njut. Om det känns obehagligt att grilla på allmän plats går det jättebra att göra det hemma och ta med matten kall. Den smakar lika gott också. Men efterrätten då? Klart ni ska ha en efterrätt, kika in här för att hitta fler bra recept.