Efter den senaste tidens hästköttsskandaler är något som verkligen skakat om livsmedelsindustrin. När vi inte längre kan lita på innehållsförteckningen får vi återgå till att laga med råvaror, och för de som inte är vana vid matlagning från grunden kan det bli ett problem.
Det började med att hästkött upptäcktes i färdigrätter. Det utlöste en händelsekedja där matproducenter började kontrollera sina produkter för att se till att de inte hade fått med ingredienser som inte skulle vara där. Det spårade ur mer och mer, det hittades köttfärspaj som det inte ens fanns kött i, avföringsbakterier i IKEAs köttbullar, kött i kebab som inte kunde visas komma från något djur alls… listan fortsätter. Vad alla de här händelserna gjort är att de belyser en stor spricka i vårt samhälle, och i den sprickan ligger en hög med halvfabrikat med tveksamma innehållsförteckningar man inte kan lita på. Allt fler är medvetna om vad de äter, men när inte ens innehållsförteckningen stämmer, hur ska man gå ta sig an problemet?
- Laga så mycket mat från råvaror som möjligt.
- Köp gärna närproducerat eller ekologiskt.
- Undvik produkter med saker i innehållsförteckningen som din mormor inte skulle haft i sitt kök för 50 år sedan.
Många anser att det är dyrare att laga mat från grunden, vilket inte stämmer. Om man storhandlar eller till exempel får hem färdiga matkassar från Matkomfort behöver det inte alls kosta mer. Dessutom blir maten mer näringsrik när vi lagar den själva.
Men tidsaspekten då?
Ja, det är klart att det tar längre tid att laga sin egen gulaschsoppa än vad det tar att öppna en konservburk, tömma ut i en kastrull och värma på. Men vad det kostar i tid vinner du i hälsa. Att köpa billig, dåligt producerad mat kanske kostar mindre på bankkontot, men det kostar definitivt mer för din kropp. Att lägga tiden på att laga ordentlig mat kommer göra dig till en friskare och piggare människa. Och vad gäller tiden kan du spara in mycket av den genom att beställa hem en färdig matkasse, då behöver du inte släpa dig iväg till matbutiken för att inhandla alla råvaror du behöver för att laga en nyttig och god, välkomponerad måltid.
Se matlagningen som en tid för avslappning, där du kan varva ner och ägna dig åt något kreativt som slutar med en trevlig måltid. Du behöver inte köra långkok varje dag, men laga några rejäla måltider regelbundet så har du också matlådor, något som kommer spara dig tid och pengar. Med barn hemma och tider att passa ligger det förstås nära till hands att vilja slänga några fiskpinnar och pommes i ugnen, men försök i stället att se det i ett större perspektiv, de där 15 minuterna det tar att göra maten lite mer ordentligt, kan jag verkligen inte avvara dem? Försök också att få mer barnen i matlagningsprocessen, låt dem göra enklare uppgifter så de får vara delaktiga. Inte bara kommer det göra att du får mindre att göra (om de är tillräckligt stora för att sköta sig själva) utan du kommer lära dem hur matlagning går till och hur viktigt det är med ordentlig mat, och du kan introducera dem till nya, spännande smaker. Sitt sedan ner tillsammans och ät så har du skapat en riktigt sund matvana i ditt hem, som är otroligt värdefull i dagens stressade samhälle. Mat är någonting som är värt att prioritera i våra liv.